dcsimg

Belysning

Belysning står för mer än en femtedel av hushållselen i Sverige.
Belysning står för mer än en femtedel av hushållselen i Sverige.

Från den 1 september 2012 är det tillverkningsstopp för samtliga glödlampor. När alla glödlampor är borta beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kWh och i Sverige med 2 miljarder kWh per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.

Alternativ till glödlampan

De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Nu finns flera energieffektiva lampor. LED, halgogen och lågenergilampor har olika egenskaper och passar till olika situationer.  

Rätt ljus på rätt plats

Att ha rätt belysning på rätt ställe är av stor betydelse. Starkare belysning där man arbetar och mer begränsad allmänbelysning ger upplevelse av ljus på rätt plats utan onödigt hög energianvändning. Läs mer i Ljusguiden till höger.

Släck när ljuset inte behövs

Släck lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timer.
 
Till utomhusbelysningen kan du installera en skymningssensor som släcker lampan när dagsljuset är tillräckligt starkt eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. Detta gör att utomhusbelysningen inte står på i onödan.

Dela med andra:
Skapad: 2012-11-07  |  Ändrad: 2015-10-23
Kontakt: Energikunskap 016-544 20 00
Sök i vår faktabas

Hur mycket räcker 1 kilowattimme till?

En kilowatttimme räcker till olika mycket beroende på vilken effekt apparaten har.

» Så här mycket räcker den till.